niedziela, 26 maja 2019

Kisiel z całymi truskawkami

  • 450 g świeżych lub mrożonych truskawek
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sok z 1/2 cytryny (niekoniecznie)
Truskawki włożyć do garnka, dodać cukier, sok z cytryny i 1,5 szklanki wody, zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w 0,5 szklanki zimnej wody. Garnek z truskawkami zestawić z ognia, wlać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Zawartość garnka ponownie zagotować. Gotować jeszcze około jednej minuty, cały czas mieszając.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...