wtorek, 28 maja 2019

KISIEL ananasowo-cytrynowy

Na syropie, który pozostał mi z przygotowania wczorajszej sałatki, dzisiaj ugotowałam pyszny kisiel.
  • syrop z ananasów (z jednej puszki)
  • 1 krążek ananasa z puszki
  • 1 płaska łyżka cukru
  • sok z 1/2cytryny
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krążek ananasa pokroić w kostkę. Syrop przelać do garnka, dopełnić wodą, tak aby było 400 ml płynu. Dodać cukier i sok z 1/2 cytryny, całość zagotować. W kubeczku wymieszać mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością zimnej wody. Garnek z syropem ananasowo-cytrynowym zestawić z ognia, dodać  wymieszaną  z wodą mąkę ziemniaczaną (cały czas mieszając), ponownie dokładnie wymieszać, postawić na ogniu, zagotować. Do gotowego kisielu dodać pokrojonego ananasa, wymieszać, przelać do kubeczków.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...