Na syropie, który pozostał mi z przygotowania wczorajszej sałatki, dzisiaj ugotowałam pyszny kisiel.
- syrop z ananasów (z jednej puszki)
- 1 krążek ananasa z puszki
- 1 płaska łyżka cukru
- sok z 1/2cytryny
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krążek ananasa pokroić w kostkę. Syrop przelać do garnka, dopełnić wodą, tak aby było 400 ml płynu. Dodać cukier i sok z 1/2 cytryny, całość zagotować. W kubeczku wymieszać mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością zimnej wody. Garnek z syropem ananasowo-cytrynowym zestawić z ognia, dodać wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną (cały czas mieszając), ponownie dokładnie wymieszać, postawić na ogniu, zagotować. Do gotowego kisielu dodać pokrojonego ananasa, wymieszać, przelać do kubeczków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz