wtorek, 7 maja 2019

Sałatka z panierowanym serem camembert

  • 1 ser camembert
  • sałata, roszponka lub mix sałat (u mnie rukola)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • kucharek
  • 1 jajko (do panierki)
  • świeże listki bazylii lub inne świeże zioła (tymianek, oregano, koperek, natka)
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
sos
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz, sól (do smaku)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
Jajko wbić do miseczki, dodać szczyptę kucharka, roztrzepać widelcem. Ser podzielić na trójkąty, panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor. Ser lekko przestudzić. Na półmisku układać sałatę, pokrojone jajka, pomidorki i kawałki sera. Posypać solą morską i pieprzem. Sałatkę udekorować świeżymi ziołami.
  • Do sałatki można dodać kilka oliwek zielonych lub czarnych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...