wtorek, 7 maja 2019

Smarowidło do chleba

  • 350 g mięsa mielonego (np. z łopatki)
  • 1,5 kostki smalcu ekstra
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz i kucharek (do smaku)
Mięso podsmażyć z niewielką ilością smalcu, dodać resztę smalcu i smażyć na wolnym ogniu około 15 minut. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w półksiężyce. Cebulę i czosnek dodać do smalcu, chwilę smażyć (pilnować, aby się nie spaliło). Smalec "dosmaczyć" solą, pieprzem i kucharkiem.

Kanapki udekorować plasterkami cebuli, czosnku lub szczypiorkiem. U mnie ostatnio króluje świeży tymianek. Dodaję go prawie do wszystkich potraw i nadal nie mogę się nim nasycić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...