poniedziałek, 6 maja 2019

Skrzydełka w marynacie miodowo - pomidorowej

  • około 1 kg skrzydełek z kurcząt
Marynata
  • około 4 łyżki oleju
  • 3  duże ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • płaska łyżeczka chili
  • płaska łyżeczka soli
  • świeżo zmielony pieprz
Skrzydełka umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Z podanych składników przygotować marynatę, natrzeć skrzydełka, odstawić do lodówki na kilka godzin. 

Skrzydełka włożyć do rękawa do pieczenia, zamknąć klamrami. Piec około 1 godziny zamknięte, a następnie rozciąć folię i piec jeszcze około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...