Przepis na to pyszne ciasto dostałam od Olgi D.
Biszkopt
- 6 jajek
- 5 łyżek mąki (10 dag)
- 2 łyżki kakao
- szklanka cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno i stopniowo, cały czas ubijając dodać cukier puder oraz żółtka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 20-30 minut, w temperaturze 160-180 stopni C.
Masa budyniowa
- 2 szklanki mleka
- szklanka cukru kryształu
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 5 łyżek budyniu śmietankowego (lub opakowanie budyniu śmietankowego wymieszanego z łyżką mąki ziemniaczanej)
- 2 kostki masła
- kieliszek spirytusu
Budyń rozrobić w pół szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z dodatkiem cukru kryształu i cukru waniliowego. Na gotujące się mleko, mieszając wlać rozrobiony budyń i zagotować. Następnie dodać żółtka, energicznie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i cały czas ocierając, stopniowo dodać wystudzony budyń oraz spirytus.
Śliwki
- 50 dag suszonych śliwek kalifornijskich
- spirytus lub rum
Śliwki namoczyć w alkoholu na co najmniej 8 godzin. Ilość alkoholu zależy od tego, jak mocno alkoholowe chcemy mieć śliwki. Po 8 godzinach śliwki odsączyć na sicie i pokroić w drobne paseczki.
Na wystudzone ciasto wyłożyć masę budyniową, a na nią ułożyć śliwki.
Polewa
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- pół kostki masła
- pół szklanki gęstej śmietany (18%)
Czekoladę i masło przełożyć do rondelka i mieszając, rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy masa nieco przestygnie, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać (już nie gotować). Tak przygotowaną polewą zalać śliwki. Ciasto wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz