poniedziałek, 6 maja 2019

Śliwki w czekoladzie

Przepis na to pyszne ciasto dostałam od Olgi D.

 Biszkopt
  • 6 jajek
  • 5 łyżek mąki (10 dag)
  • 2 łyżki kakao
  • szklanka cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno i stopniowo, cały czas ubijając dodać cukier puder oraz żółtka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 20-30 minut, w temperaturze 160-180 stopni C.

Masa budyniowa
  •  2 szklanki mleka
  • szklanka cukru kryształu
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek budyniu śmietankowego (lub opakowanie budyniu śmietankowego wymieszanego z łyżką mąki ziemniaczanej)
  • 2 kostki masła
  • kieliszek spirytusu
Budyń rozrobić w pół szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z dodatkiem cukru kryształu i cukru waniliowego. Na gotujące się mleko, mieszając wlać rozrobiony budyń i zagotować. Następnie dodać żółtka, energicznie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i cały czas ocierając, stopniowo dodać wystudzony budyń oraz spirytus.

Śliwki
  • 50 dag suszonych śliwek kalifornijskich
  • spirytus lub rum
Śliwki namoczyć w alkoholu na co najmniej 8 godzin. Ilość alkoholu zależy od tego, jak mocno alkoholowe chcemy mieć śliwki. Po 8 godzinach śliwki odsączyć na sicie i pokroić w drobne paseczki. 

Na wystudzone ciasto wyłożyć masę budyniową, a na nią ułożyć śliwki.

Polewa
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • pół kostki masła
  • pół szklanki gęstej śmietany (18%)
Czekoladę i masło przełożyć do rondelka i mieszając, rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy masa nieco przestygnie, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać (już nie gotować). Tak przygotowaną polewą zalać śliwki. Ciasto wstawić do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...