wtorek, 7 maja 2019

ZUPA POMIDOROWA z ziemniakami

  • kość schabowa
  • 2 marchewki
  • pietruszka (razem z natką)
  • liść selera
  • kawałek pora
  • 3 pomidory lub koncentrat pomidorowy
  • kilka ziemniaków
  • kucharek
  • pieprz
  • śmietana (u mnie kremówka)
  • dowolne świeże zioła (natka, koperek, tymianek, bazylia, oregano)
Kość schabową wymoczyć. Do garnka wlać zimną wodę, włożyć kość, zagotować, zebrać szumowiny. Marchew obrać, pokroić w kostkę, dodać do zupy. Pietruszkę (razem z natką), pora i selera wrzucić do zupy w całości. Wywar doprawić do smaku kucharkiem, solą i pieprzem. Kiedy mięso zacznie odchodzić od kości, do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie umyć pomidory, włożyć do rondelka, podlać niewielką ilością wody, gotować około 10 minut, przetrzeć przez sito. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać do zupy przygotowane pomidory, podgotować jeszcze około 5 minut. Wymieszać śmietanę z niewielką ilością gorącej zupy, wlać do garnka, zagotować. Zupę podawać z posypaną dowolnymi ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...