- kość schabowa
- 2 marchewki
- pietruszka (razem z natką)
- liść selera
- kawałek pora
- 3 pomidory lub koncentrat pomidorowy
- kilka ziemniaków
- kucharek
- pieprz
- śmietana (u mnie kremówka)
- dowolne świeże zioła (natka, koperek, tymianek, bazylia, oregano)
Kość schabową wymoczyć. Do garnka wlać zimną wodę, włożyć kość, zagotować, zebrać szumowiny. Marchew obrać, pokroić w kostkę, dodać do zupy. Pietruszkę (razem z natką), pora i selera wrzucić do zupy w całości. Wywar doprawić do smaku kucharkiem, solą i pieprzem. Kiedy mięso zacznie odchodzić od kości, do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie umyć pomidory, włożyć do rondelka, podlać niewielką ilością wody, gotować około 10 minut, przetrzeć przez sito. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać do zupy przygotowane pomidory, podgotować jeszcze około 5 minut. Wymieszać śmietanę z niewielką ilością gorącej zupy, wlać do garnka, zagotować. Zupę podawać z posypaną dowolnymi ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz