wtorek, 7 maja 2019

ŚLEDZIE ze świeżą kolendrą

  • 4 płaty śledzi w salinacie
  • garść świeżej kolendry
  • 1 mała cebula
  • ocet (niekoniecznie)
  • oliwa z oliwek lub olej "Kujawski"
Śledzie namoczyć na kilka minut w zimnej wodzie. Płaty umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć na mniejsze kawałki. Kolendrę opłukać, przebrać, zostawiając tylko listki. Do naczynia włożyć śledzie, pokrojoną w plastry cebulę, posiekane listki kolendry. Śledzie skropić octem (niekoniecznie) i polać oliwą z oliwek, wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...