piątek, 31 maja 2019

ZUPA z młodej fasoli (z kaszą jęczmienną)

  • szklanka świeżej lub mrożonej fasoli
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej
  • kość schabowa
  • 3-4 ziemniaki
  • marchew
  • seler (kawałek łodygi)
  • por
  • pietruszka
  • świeże zioła (natka, koperek lub tymianek)
  • kucharek
  • pieprz mielony (do smaku)
  • sól do smaku
Kość włożyć do garnka z zimną wodą, zagotować, zebrać szumowiny, podgotować pare minut. Do wywaru dodać kaszę jęczmienną, fasolę, przyprawy (kucharek,pieprz) i starte lub pokrojone w kostkę warzywa (marchew, pietruszkę, seler i por), gotować około 30 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy. Kiedy ziemniaki będą miękkie do zupy wrzucić posiekany koperek i natkę, zestawić z ognia. 

Zupę można dodatkowo posypać listkami świeżego tymianku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...