- szklanka świeżej lub mrożonej fasoli
- 3 łyżki kaszy jęczmiennej
- kość schabowa
- 3-4 ziemniaki
- marchew
- seler (kawałek łodygi)
- por
- pietruszka
- świeże zioła (natka, koperek lub tymianek)
- kucharek
- pieprz mielony (do smaku)
- sól do smaku
Kość włożyć do garnka z zimną wodą, zagotować, zebrać szumowiny, podgotować pare minut. Do wywaru dodać kaszę jęczmienną, fasolę, przyprawy (kucharek,pieprz) i starte lub pokrojone w kostkę warzywa (marchew, pietruszkę, seler i por), gotować około 30 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy. Kiedy ziemniaki będą miękkie do zupy wrzucić posiekany koperek i natkę, zestawić z ognia.
Zupę można dodatkowo posypać listkami świeżego tymianku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz