piątek, 31 maja 2019

Przetwory - CUKINIA marynowana na słodko (z koperkiem)

Porcja na trzy półlitrowe słoiki.
  • 3 małe, młode cukinie
  • 1 średnia cebula
na jeden słoik
  • kawałek listka laurowego
  • po jednym małym ząbku czosnku
  • po 2 ziarenka ziela angielskiego
  • płaska łyżka posiekanego koperku
zalewa (marynata)
  • 3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki octu 10 %
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soli
Ugotować marynatę. Cukinie umyć, pokroić na szatkownicy w grubsze plasterki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Do słoików włożyć cukinię, cebulę oraz po kawałku listka laurowego, jeden ząbek czosnku, 2 ziarenka ziela angielskiego i posiekany koperek. Cukinię zalać gorącą marynatą. Pasteryzować w garnku przez 10 minut (od chwili zagotowania). Słoiki wyjąć, dokręcić zakrętki, odstawić do góry dnem do całkowitego wystudzenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...