Porcja na trzy półlitrowe słoiki.
- 3 małe, młode cukinie
- 1 średnia cebula
na jeden słoik
- kawałek listka laurowego
- po jednym małym ząbku czosnku
- po 2 ziarenka ziela angielskiego
- płaska łyżka posiekanego koperku
zalewa (marynata)
- 3 szklanki wody
- 1/3 szklanki octu 10 %
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka soli
Ugotować marynatę. Cukinie umyć, pokroić na szatkownicy w grubsze plasterki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Do słoików włożyć cukinię, cebulę oraz po kawałku listka laurowego, jeden ząbek czosnku, 2 ziarenka ziela angielskiego i posiekany koperek. Cukinię zalać gorącą marynatą. Pasteryzować w garnku przez 10 minut (od chwili zagotowania). Słoiki wyjąć, dokręcić zakrętki, odstawić do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz