środa, 5 czerwca 2019

Golonka z indyka (pieczona)

  • 2 golonki z indyka

marynata
  • łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka melonej papryki (słodkiej)
  • duża szczytpta chili
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżka oleju
  • 2 listki laurowe
Golonki wymoczyć w zimnej wodzie, osuszyć w papierowym ręczniku. Czosnek obrać, posiekać. Składniki marynaty utrzeć w moździerzu (wymieszałam w rozdrabniaczu), dodać listki laurowe. Tak przygotowaną marynatą natrzeć golonki, odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.

Mięso umieścić w rękawie do pieczenia. Wstawić na nagrzanego piekarnika. Piec około dwóch godzin. Na 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw i dopiec mięso.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...