środa, 5 czerwca 2019

Kanapki z tatarem

Tatar ma zarówno przeciwników, jak i miłośników. Ja tatara lubię bardzo. Robię go w dwóch wersjach: światecznej i codziennej. Dzisiaj wersja codziennna, taka na kanapki.

Tatra zrobiłam z łaty wolowej. Dlaczego z łaty? Ponieważ była taka piękna i chuda, że po usunięciu błonek, aż prosiła się o zmielenie.
  • 60 dag mięsa wołowego (ligawa, udziec lub polędwica)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki wody mineralnej
  • sól, pieprz (do smaku)
  • 2 cebule

Mięso umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, pokroić na mniejsze kawałki, przekręcić przez maszynkę. Wołowinę doprawić solą i pieprzem. Dodać żółtka, wodę  i olej, dokładnie wymieszać. Cebulę pokroić nożem w drobną kostkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...