środa, 5 czerwca 2019

CUKINIA słodko-kwaśna z chili

  • 3 młode, cienkie cukinie
  • 1 cebula
  • 3 gałązki natki pietruszki

zalewa
  • 3 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki octu 10%
  • czubata łyżeczka soli
  • 3 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka chili proszkowanego 
Cukinie pokroić w cienkie plastry. Wodę zagotować z cukrem, solą,  pokrojonym czosnkiem, chili i octem. Do słoików na dno kłaść gałązkę pietruszki, plastry cebuli i plastry cukinii. Całość zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki, pasteryzować 5-7 minut.
  • Z tej porcji wychodzą trzy słoiki półlitrowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...