środa, 25 września 2019

MARYNOWANE papryczki


Przepis pochodzi ze strony podlasie24.

  • 1 kg papryki (czereśniowej lub pomidorowej)

ZALEWA: 
  • 1 l wody
  • 0,5 szklanki octu
  • 1 łyżka soli
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 1 łyżka oleju
  • listek laurowy
  • pieprz
  • ziele angielskie

Paprykę wydrążyć, umyć, odsączyć na sicie.

Zagotować wodę z przyprawami. Do gotującej się zalewy wrzucić
oczyszczoną, pokrojoną paprykę i gotować 3–4 minuty.

Paprykę w zalewie włożyć do słoików.

Nie pasteryzować!


Do wydrążania papryki koniecznie trzeba włożyć gumowe rękawiczki!!!!

3 komentarze:

  1. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. mam pytanie czy nadają się potem do nadziewania? I czy 1 łyżka oliwy na słoik? Czy na całą podaną zalewę? I czy bez pasteryzacji długo wytrzymuje? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Papryczki nadają się do nadziewania.
    https://kogel-mogeel.blogspot.com/2020/05/papryczki-faszerowane-serkami.html

    Oleju można dodać kilka łyżek, jeśli ktoś lubi. Ja daję jedna łyżkę. Tak zamarynowane papryczki przechowują się bardzo dobrze. U mnie stoją w piwnicy już drugi rok i nic się z nimi nie dzieje.

    OdpowiedzUsuń

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...