Przepis pochodzi ze strony podlasie24.
- 1 kg papryki (czereśniowej lub pomidorowej)
ZALEWA:
- 1 l wody
- 0,5 szklanki octu
- 1 łyżka soli
- 5 czubatych łyżek cukru
- 1 łyżka oleju
- listek laurowy
- pieprz
- ziele angielskie
Paprykę wydrążyć, umyć, odsączyć na sicie.
Zagotować wodę z przyprawami. Do gotującej się zalewy wrzucić
oczyszczoną, pokrojoną paprykę i gotować 3–4 minuty.
Paprykę w zalewie włożyć do słoików.
Nie pasteryzować!
Do wydrążania papryki koniecznie trzeba włożyć gumowe rękawiczki!!!!
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńmam pytanie czy nadają się potem do nadziewania? I czy 1 łyżka oliwy na słoik? Czy na całą podaną zalewę? I czy bez pasteryzacji długo wytrzymuje? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPapryczki nadają się do nadziewania.
OdpowiedzUsuńhttps://kogel-mogeel.blogspot.com/2020/05/papryczki-faszerowane-serkami.html
Oleju można dodać kilka łyżek, jeśli ktoś lubi. Ja daję jedna łyżkę. Tak zamarynowane papryczki przechowują się bardzo dobrze. U mnie stoją w piwnicy już drugi rok i nic się z nimi nie dzieje.