środa, 20 maja 2020

Papryczki faszerowane serkami




  • około 1,5 kg małej, ostrej papryczki ( np. czereśniowej)
  • około 200 g sera fety
  • około 200 g serka mascarpone
  • 2-3 ząbki czosnku
  • dowolne suszone zioła (pieprz, bazylia, oregano, tymianek)
  • oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy (około 300 ml)
  • dowolne suszone zioła (pieprz, bazylia, oregano, tymianek)
Papryczki wydrążyć, umyć, odsączyć na sicie. 

Obotować lekko (około 4-5 minut) w lekko osolonej wodzie, odsączyć i wystudzić.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Zmiksować razem czosnek, serki (feta, mascarpone) i ulubione suszone zioła.

Papryczki nadziewać przygotowanym farszem serkowym, układać w słoiczkach lub naczyniu kamiennym przekładając ząbkami czosnku i ulubionymi ziołami.

Zalać gorącą oliwą, tak aby były przykryte całe papryczki. Odstawić do lodówki na 2-3 dni. Podawać schłodzone np. z chrupiącymi grzankami.

Zimą do faszerowania można wykorzystać papryczki marynowane. Takie papryczki wystarczy odsączyć na sicie, nadziać masą serową i zalać gorącym olejem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...