poniedziałek, 1 czerwca 2020

Chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowy

Ten chłodnik jest po prostu pyszny :)
  • 125 ml śmietany jogurtowej
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 500 ml kefiru
  • jeden długi ogórek lub dwa małe
  • posiekany koperek
  • 6 ząbków czosnku
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • szczypiorek (niekoniecznie)
  • sól (do smaku)
  • cukier (około 1 płaska łyżeczka)
  • kilka rzodkiewek
Ogórka obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej lub słupki. Część rzodkiewek zetrzeć na tarce słupki (jarzynowej), drugą część pokroić w plasterki. Czosnek obrać, przeisnąć przez praskę lub posiekać w rozdrabniaczu. W misce wymieszać ogórki, rzodkiewkę, czosnek, szczypiorek, koperek, sól i pieprz. Odstawić na pare minut. Dodać jogurt, kefir, śmietanę i cukier. Wszystko wymieszać. Przed podaniem chłodnik posypać posiekaną natką pietruszki.
  • Jeśli chłodnik jest zbyt gęsty, można dolać przegotowanej, wystudzonej wody.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...