poniedziałek, 22 czerwca 2020

Szparagi z bułką tartą - przepis na Thermomix


  • pęczek białych szparagów
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 500 ml wody
  • łyżka bułki tartej
  • łyżka masła
Szparagi obrać obieraczką (od góry, do dołu), odłamać twarde łodygi.

Szparagi pokroić na 1,5 centymetrowe kawałki.

Główki szparagów odłożyć na talerzyk, a pozostałe części włożyć do koszyczka Themromixa.

Do naczynia miksującego wlać 500 ml wody, dodać płaską łyżeczkę soli i płaską łyżeczkę cukru. Włożyć koszyczek ze szparagami, gotować 7 min./Varoma/ obr. 1. Dodać główki szparagów i gotować jeszcze 3 min./Varoma/ obr. 1.

Na patelni zarumienić bułkę, dodać masło i jeszcze chwilę smażyć cały czas mieszając.

Do zarumienionej bułki dodać szparagi, smażyć jeszcze chwilę cały czas mieszając.

Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...