- grzyby leśne (u mnie kurki, podgrzybki i maślaki)
- kość schabowa
- płaska łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 średnia pietruszka
- kawałek selera korzeniowego
- szczypta suszonego tymianku
- 5 średnich ziemniaków
- 1/2 szklanki śmietany
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- kucharek
- listki świeżego tymianku
- posiekany koperek i pietruszka
Grzyby oczyścić, umyć. Podgrzybki pokroić, obgotować chwilę w niewielkiej ilości wody, odsączyć na sicie. Większe kurki porwać w dłoniach na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. W dużym garnku roztopić masło, wrzucić grzyby i cebulę. Smażyć, pilnując, by cebula się nie przypaliła (ma się zeszklić). Dodać pokrojony w plasterki czosnek.
Do garnka wlać wodę, wrzucić kość, zagotować, zebrać szumowiny. Wywar gotować, aż mięso zacznie odchodzić od kości. W międzyczasie dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, seler i por). Do gotującej się zupy dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i przyprawy (kucharek, pieprz, suszony tymianek). Przykryć i gotować 10 minut. Dodać grzyby, gotować pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.
Śmietanę dokładnie wymieszać z niewielką ilością gorącej zupy, wlać do garnka, zagotować. Odstawić z ognia, podawać ze świeżymi listkami tymianku oraz posiekanym koperkiem i natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz