środa, 22 lipca 2020

ZUPA GRZYBOWA ze świeżym tymiankiem

  • grzyby leśne (u mnie kurki, podgrzybki i maślaki)
  • kość schabowa
  • płaska łyżka masła 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • kawałek selera korzeniowego
  • szczypta suszonego tymianku
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1/2 szklanki śmietany 
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • kucharek
  • listki świeżego tymianku
  • posiekany koperek i pietruszka
Grzyby oczyścić, umyć. Podgrzybki pokroić, obgotować chwilę w niewielkiej ilości wody, odsączyć na sicie. Większe kurki porwać w dłoniach na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. W dużym garnku roztopić masło, wrzucić grzyby i cebulę. Smażyć, pilnując, by cebula się nie przypaliła (ma się zeszklić). Dodać pokrojony w plasterki czosnek.

Do garnka wlać wodę, wrzucić kość, zagotować, zebrać szumowiny. Wywar gotować, aż mięso zacznie odchodzić od kości. W międzyczasie dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, seler i por). Do gotującej się zupy dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i przyprawy (kucharek, pieprz, suszony tymianek). Przykryć i gotować 10 minut. Dodać grzyby, gotować pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.

Śmietanę dokładnie wymieszać z niewielką ilością gorącej zupy, wlać do garnka, zagotować. Odstawić z ognia, podawać ze świeżymi listkami tymianku oraz posiekanym koperkiem i natką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...