Przepis z wykorzystaniem Thermomixa.
- 5 kg pomidorów (u mnie 5 kg czerwonych i 5 kg żółtych)
- łyżka cukru
- łyżka soli niejodowanej
Pomidory wkładać partiami do garnka, zalewać wrzątkiem, zostawić pod przykryciem na 3-4 minuty.
Z pomidorów zdjąć skórę, wykroić twardą część łączącą owoc z łodygą.
Do naczynia miksującego wkładać pomidory, miksować 2 min./ obroty 10.
Zawartość naczynia przelewać do dużego garnka, gotować na wolnym ogniu (tak, aby tylko lekko "pyrkało") około 2 godzin.
W czasie gotowania zbierać z powierzchni powstałą pianę . Pianę wyrzucać.
Pod koniec gotowania do przecieru dodać sól i cukier, dokładnie wymieszać. Całość gotować jeszcze kilka minut.
Garnek pozostawić na ogniu (tak, żeby pomidory się cały czas gotowały).
Koncentrat nalewać do wyparzonych, wysuszonych słoików. Słoiki zakręcać, przekręcać do góry dnem, stawiać na rozłożonej ściereczce.
Tak przygotowane słoiki z koncentratem pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Zawartość naczynia przelewać do dużego garnka, gotować na wolnym ogniu (tak, aby tylko lekko "pyrkało") około 2 godzin.
W czasie gotowania zbierać z powierzchni powstałą pianę . Pianę wyrzucać.
Pod koniec gotowania do przecieru dodać sól i cukier, dokładnie wymieszać. Całość gotować jeszcze kilka minut.
Garnek pozostawić na ogniu (tak, żeby pomidory się cały czas gotowały).
Koncentrat nalewać do wyparzonych, wysuszonych słoików. Słoiki zakręcać, przekręcać do góry dnem, stawiać na rozłożonej ściereczce.
Tak przygotowane słoiki z koncentratem pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz