środa, 6 stycznia 2021

ZUPA z kaszą jęczmienną i żołądkami drobiowymi

  •  3 skrzydełka lub udko kurczaka
  • około 100 g kaszy jęczmiennej
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1 mniejszy korzeń pietruszki
  • kawałek pora 
  • kawałek selera
  • około 2 litry wody
  • po dwie łyżki siekanej natki pietruszki i koperku
  • sól i pieprz (do smaku)
  • listek laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta kurkumy
  • kilka żołądków drobiowych
Żołądki oczyścić, umyć, włożyć do niewielkiego garnka, zagotować.

Zebrać powstałe szumowiny, gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem (lekko posolone) do miękkości. Następnie żołądki odcedzić na sicie, pokroić na mniejsze kawałki.

Skrzydełka (udko) wrzucić do garnka z zimną wodą, zagotować, zebrać szumowiny. Dodać kaszę, gotować.

W między czasie przygotować warzywa, ścierając na tarce jarzynowej marchew, pietruszkę i selera. pora pokroić w kostkę lub talarki. Wrzucić do gotującej się zupy.

Dodać listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Całość gotować, aż warzywa będą miękkie, a kasza zacznie się lekko rozgotowywać.

Do ugotowanej zupy dodać przygotowane żołądki.

Zupę podawać posypaną koperkiem lub natką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...