środa, 6 stycznia 2021

ZUPA pomidorowa z ryżem



  • kawałek porcji rosołowej (ja miałam golonkę z indyka)
  • 6-7 łyżek ryżu
  • marchewka
  • pietruszka
  • po kawałku selera i pora
  • łyżeczka kucharka
  • sól
  • około 700 ml domowego przecieru z pomidorów
  • 125 ml śmietany
Porcję rosołową wrzucić do garnka, zalać zimną wodą, zagotować, zebrać szumowiny.

Warzywa obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej lub rozdrobnić robotem (u mnie posiekane w Thermomixie). Zupę doprawić solą i ewentualnie kucharkiem.

Warzywa dodać do wywaru, gotować około 30 minut. Dodać ryż, zamieszać, gotować jeszcze około 20 minut, pilnując, aby ryż się nie przypalił i nie rozgotował.

Kiedy ryż będzie miękki, dodać domowy przecier pomidorowy i jeszcze chwilę pogotować.

Do litrowego naczynia wlać śmietanę. Do śmietany stopniowo wlewać zupę (około 400 ml) cały czas mieszając. 

Zawartość naczynia przelać delikatnie (cały czas mieszając) do garnka z zupą, zagotować i zestawić z ognia.

Przed podaniem zupę posypać posiekanym koperkiem lub natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...