- kawałek porcji rosołowej (ja miałam golonkę z indyka)
- 6-7 łyżek ryżu
- marchewka
- pietruszka
- po kawałku selera i pora
- łyżeczka kucharka
- sól
- około 700 ml domowego przecieru z pomidorów
- 125 ml śmietany
Porcję rosołową wrzucić do garnka, zalać zimną wodą, zagotować, zebrać szumowiny.
Warzywa obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej lub rozdrobnić robotem (u mnie posiekane w Thermomixie). Zupę doprawić solą i ewentualnie kucharkiem.
Warzywa dodać do wywaru, gotować około 30 minut. Dodać ryż, zamieszać, gotować jeszcze około 20 minut, pilnując, aby ryż się nie przypalił i nie rozgotował.
Kiedy ryż będzie miękki, dodać domowy przecier pomidorowy i jeszcze chwilę pogotować.
Do litrowego naczynia wlać śmietanę. Do śmietany stopniowo wlewać zupę (około 400 ml) cały czas mieszając.
Zawartość naczynia przelać delikatnie (cały czas mieszając) do garnka z zupą, zagotować i zestawić z ognia.
Przed podaniem zupę posypać posiekanym koperkiem lub natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz