niedziela, 18 października 2020

RYBA w occie

ZERO WASTE - niczego nie marnujemy.


  •  kawałki ryb (u mnie ogony sandacza i suma)
  • jajko
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
  • mąka do panierowania
zalewa
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 5 łyżek cukru
  • płaska łyżka soli
  • 3-4 listki laurowe
  • około 10 ziarenek pieprzu
  • 3-4ziarenka ziela angielskiego
  • łyżka gorczycy (niekoniecznie)
  • 3-4 cebule (najlepsza Wolska)
Umytą i oczyszczoną rybę oprószyć solą, obtoczyć w mące, jajku i jeszcze raz mące.

Rybę usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.

Usmażoną rybę odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

W garnku umieścić składniki zalewy (oprócz cebuli), zagotować. Dodać cebulę, gotować jeszcze około 3-4 minut.

Rybę przekładamy do ceramicznego lub szklanego naczynia, w którym będzie się marynowała. Zalewany gorącą zalewą. 

Po wystudzeniu tak przygotowaną rybę przechowujemy w lodówce.

Najbardziej smakuje mi taka ryba, zaraz po wystudzeniu, przed wstawieniem do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...