niedziela, 18 kwietnia 2021

Mięso wołowe z sosem koperkowym

  • mięso wołowe, ugotowane w rosole, lekko przestudzone
  • 1,5 szklanki rosołu
  • czubata łyżeczka mąki
  • pieprz
  • świeży koperek
  • około 60 ml śmietany 30 % (niekoniecznie)
  • sok z cytryny (do smaku)
  • sól (do smaku)
Mięso wołowe pokroić na mniejsze kawałki, przepuścić przez maszynkę do mielenia.

Zagotować rosół, dodać drobno posiekany koperek. W kubku wymieszać wodę, mąkę, pieprz i śmietanę, wlać do gotującego rosołu, chwilę podgotować cały czas mieszając.

Podawać z mięsem wołowym ugotowanym w rosole i przekręconym przez maszynkę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...