niedziela, 1 sierpnia 2021

Smażone ziemniaczki

Lepsze niż frytki...


  • 7-8 młodych ziemniaków
  • pół litra oleju (u mnie KUJAWSKI)
  • sól (do smaku)
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki o grubości około 4-5 mm.

Ziemniaki umyć w zimnej wodzie, odsączyć porządnie na sicie.

Na głębokiej patelni rozgrzać  olej (na mocnym palniku). Na gorący olej OSTROŻNIE wkładać ziemniaki. Smażyć na mocnym ogniu, najpierw z jednej, a potem z drugiej strony.

Usmażone ziemniaki wykładać łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. 

Podawać posypane solą.

Jako dodatek można podać mleko zsiadłe, chłodnik litewski lub chołojec.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...