poniedziałek, 25 lutego 2013

KARKÓWKA z kiszoną kapustą i ananasem

  • 70 dag karkówki
  • słoik o pojemności jednego litra kapusty kiszonej
  • łyżka smalcu
  • łyżka oliwy
  • puszka ananasa
  • płaska łyżka miodu
  • 5 ząbków czosnku
  • ewentualnie sól do smaku
Czosnek drobno posiekać, karkówkę umyć, pokroić w plastry, natrzeć  czosnkiem, odstawić na pare godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie podsmażyć mięso na smalcu, a kapustę poddusić na patelni na oleju (jeśli jest kapusta jest zbyt kwaśna, opłukać ją i wycisnąć). Ananasa pokroić w kostkę. W naczyniu żaroodpornym układamy: warstwa kapusty wymieszana z ananasem, przesmażone mięso, kapusta, sok z ananasa ( zawartość puszki) wymieszany z miodem. Przykrywamy pokrywą i pieczemy około 3 godziny piekarniku (140 stopni).
Świetnie smakuje z chlebkiem lub jako dodatek do ziemniaków.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...