- 70 dag karkówki
- słoik o pojemności jednego litra kapusty kiszonej
- łyżka smalcu
- łyżka oliwy
- puszka ananasa
- płaska łyżka miodu
- 5 ząbków czosnku
- ewentualnie sól do smaku
Czosnek drobno posiekać, karkówkę umyć, pokroić w plastry, natrzeć czosnkiem, odstawić na pare godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie podsmażyć mięso na smalcu, a kapustę poddusić na patelni na oleju (jeśli jest kapusta jest zbyt kwaśna, opłukać ją i wycisnąć). Ananasa pokroić w kostkę. W naczyniu żaroodpornym układamy: warstwa kapusty wymieszana z ananasem, przesmażone mięso, kapusta, sok z ananasa ( zawartość puszki) wymieszany z miodem. Przykrywamy pokrywą i pieczemy około 3 godziny piekarniku (140 stopni).
Świetnie smakuje z chlebkiem lub jako dodatek do ziemniaków.
Świetnie smakuje z chlebkiem lub jako dodatek do ziemniaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz