sobota, 18 maja 2013

KOTLECIKI z musztardą


Pyszna propozycja na obiadokolację.
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka lub 1/2 kg piersi z indyka
  • czubata łyżeczka musztardy
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • płaska łyżeczka kucharka
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Piersi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w drobną kostkę. Do mięsa dodać musztardę, wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę (moje mięso stało dwa dni).
Do mięsa dodać posiekany czosnek, sól, pieprz, majonez, kucharka, 2 jajka i mąkę, dokładnie wymieszać tak, by powstało gładkie ciasto. Na patelni smażyć niewielkie placuszki (kotleciki).
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub ziemniakami. Mnie najbardziej smakują ze świeżą bułką i sałatką z sałaty, pomidorów i ogórków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...