niedziela, 19 maja 2013

Kompot truskawkowy (dzbanek NF)

Kompot truskawkowy ;)
  • truskawki (około 1/4 dzbanka)
  • 3 łyżki cukru
  • gałązka mięty
  • 2 plasterki cytryny
Cytrynę obrać ze skórki, ukroić 2 plasterki. Truskawki umyć, usunąć szypułki. W dzbanku NF (Tupperware) umieścić truskawki, cytrynę, miętę i cukier. Zalać gotującą wodą, zamieszać, odstawić na 20 minut. W dzbanku można zalewać te same owoce dwa razy :-)
  • Do kompotu można wrzucić kostki lodu.
  • Jeżeli kompot robimy z mrożonych owoców, wówczas trzeba je najpierw rozmrozić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...