Ususzone korzenie prawdziwków wykorzystałam do ugotowania zupy.
- kilka suszonych korzeni dowolnych grzybów
- kawałek żeberka wieprzowego
- kawałek łodygi selera
- por
- marchew
- pietruszka
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki kaszy jęczmiennej
- kucharek
- sól
- pieprz
- śmietana (niekoniecznie)
- koperek, natka
Żeberko wrzucić do garnka z wodą, zagotować, zebrać szumowiny. Suszone grzyby bardzo drobno posiekać, przełożyć do miseczki. Warzywa obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroic w talarki, wrzucić do zupy. Koperek, por i seler drobno pokroić, wrzucić do garnka. Do zupy dodać kaszę jęczmienną, gotować pare minut. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy z przyprawami i rozdrobnionymi grzybami, gotować, aż ziemniaki i kasza będą miękkie. Zupę podawać posypaną koperkiem lub natką.
- Zupę można zaprawić śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz