sobota, 25 maja 2013

KRUPNIK z kaszą jęczmienną i suszonymi grzybami

Ususzone korzenie prawdziwków wykorzystałam do ugotowania zupy.
  • kilka suszonych korzeni dowolnych grzybów
  • kawałek żeberka wieprzowego
  • kawałek łodygi selera
  • por
  • marchew
  • pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki kaszy jęczmiennej
  • kucharek
  • sól
  • pieprz
  • śmietana (niekoniecznie)
  • koperek, natka
Żeberko wrzucić do garnka z wodą, zagotować, zebrać szumowiny. Suszone grzyby bardzo drobno posiekać, przełożyć do miseczki.  Warzywa obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroic w talarki, wrzucić do zupy. Koperek, por i seler drobno pokroić, wrzucić do garnka. Do zupy dodać kaszę jęczmienną, gotować pare minut. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy z przyprawami i rozdrobnionymi grzybami, gotować, aż ziemniaki i kasza będą miękkie. Zupę podawać posypaną koperkiem lub natką.
  • Zupę można zaprawić śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...