Bardzo lubię potrawy ze świeżą fasolą. FASOLKA Z POMIDORAMI jest moją ulubioną.
mała kość schabowa
1 litr świeżej łuskanej fasoli
4 parówki
2 duże pomidory
kostka rosołowa
kucharek
sól
pieprz
chilli lub kawałeczek czuszki
płaska łyżka smalcu
płaska łyżka mąki
świeża lub mrożona bazylia
świeży lub mrożony tymianek
mała cebula
2 ząbki czosnku
Kość schabową wymoczyć w wodzie, wrzucić do garnka z wodą, zagotować, zebrać szumowiny, podgotować aż mięso zacznie odstawać od kości. Fasolę umyć, włożyć do garnka. Pomidory zalać gotującą wodą, obrać, drobno posiekać. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez wyciskarkę , podsmażyć na tłuszczu. Parówki obrać z osłonek, pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć z cebulą, dodać do garnka z fasolą. Potrawę doprawić kostką rosołową, kucharkiem, pieprzem, solą, chilli, bazylią i tymiankiem. Przygotować zasmażkę z mąki i smalcu, dodać do fasoli, chwilę podgotować.
- Fasolę można ugotować na samych parówkach (bez kości schabowej).
|
Bazylię mrożę w pojemnikach do mrożenia Tupperware. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz