niedziela, 14 lipca 2013

FASOLKA z pomidorami

Bardzo lubię potrawy ze świeżą fasolą. FASOLKA Z POMIDORAMI jest moją ulubioną.
  • mała kość schabowa
  • 1 litr świeżej łuskanej fasoli
  • 4 parówki
  • 2 duże pomidory
  • kostka rosołowa
  • kucharek
  • sól
  • pieprz
  • chilli lub kawałeczek czuszki
  • płaska łyżka smalcu
  • płaska łyżka mąki
  • świeża lub mrożona bazylia
  • świeży lub mrożony tymianek
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku

Kość schabową wymoczyć w wodzie, wrzucić do garnka z wodą, zagotować, zebrać szumowiny, podgotować aż mięso zacznie odstawać od kości. Fasolę umyć, włożyć do garnka. Pomidory zalać gotującą wodą, obrać, drobno posiekać. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez wyciskarkę , podsmażyć na tłuszczu. Parówki obrać z osłonek, pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć z cebulą, dodać do garnka z fasolą. Potrawę doprawić kostką rosołową, kucharkiem, pieprzem, solą, chilli, bazylią i tymiankiem. Przygotować zasmażkę z mąki i smalcu, dodać do fasoli, chwilę podgotować.
  • Fasolę można ugotować na samych parówkach (bez kości schabowej).

Bazylię mrożę w pojemnikach do mrożenia Tupperware.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...