Przepis na to pyszne ciasto pochodzi z wielkanocnego Newsletter Thermomix.
Swój przepis bardzo lekko zmodyfikowałam.
WIELKANOC 2019 |
- jedna galaretka owocowa
- 100 ml gorącej wody
ciasto
- 120 g cukru
- jedna laska wanilii (tylko nasiona)
- 600 g twarogu, tłustego, pokrojonego na kawałki
- 140 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
- 40 g kwaśnej śmietany, 18 % tłuszczu
- 10 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 36 sztuk herbatników maślanych
- 2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub innego (kwaskowatego)
polewa
- 100 g czekolady mlecznej połamanej na kawałki
- 60 g śmietany (minimum 30% tłuszczu)
- orzechy lakowe, włoskie lub płatki migdałów (do dekoracji)
ciasto
Galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, wylać do miseczki, poczekać aż całkowicie zastygnie.
Do suchego i czystego naczynia wsypać cukier, dodać nasiona wanilii, miksować 15s/ obr.10.
Dodać twaróg, masło i śmietanę, zmiksować przy pomocy kopystki 45s/ obr. 7.
1/2 powstałej masy przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do pozostałej w naczyniu miksującym masy dodać kakao, wymieszać 10s/ obr.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia miksującego, wymieszać ponownie 10s/ obr.5.
Na dużej desce kuchennej rozłożyć arkusz folii aluminiowej lub folii spożywczej.
Układać na nim ściśle, trzy rzędy po sześć herbatników lekko posmarowanych dżemem. W każdym rzędzie ciastka powinny stykać się krótszymi bokami.
Ciemną masą posmarować rozłożone herbatniki.
Ułożyć kolejną warstwę herbatników i posmarować je jasną masą serową.
Następnie wyłożyć wzdłuż środkowego rzędu cienki pasek z posiekanej galaretki owocowej.
Pomagając sobie folią podnieść boczne rzędy herbatników, tworząc domek. Delikatnie docisnąć, owinąć folią, odstawić do lodówki na około 12 godzin.
Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
polewa
Do suchego i czystego naczynia włożyć mleczną czekoladę, rozdrobnić 10s/ obr.8. Czekoladę zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
Dodać śmietanę, podgrzewać 3 min./70 stopni C/obr. 2.
Powstałą polewę przełożyć do innego naczynia, odczekać chwilę aż zacznie gęstnieć.
Posmarować ciasto równomiernie z każdej strony, posypać np. posiekanymi orzechami.
Na wierzchołku chatki można ułożyć połówki orzechów lub innych bakalii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz