wtorek, 12 lutego 2019

CHATKA wielkanocna

Przepis na to pyszne ciasto pochodzi z wielkanocnego Newsletter Thermomix.
Swój przepis bardzo lekko zmodyfikowałam.

WIELKANOC 2019
WIELKANOC 2018
  • jedna galaretka owocowa
  • 100 ml gorącej wody
ciasto
  • 120 g cukru
  • jedna laska wanilii (tylko nasiona)
  •  600 g twarogu, tłustego, pokrojonego na kawałki
  • 140 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
  • 40 g kwaśnej śmietany, 18 % tłuszczu
  • 10 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 36 sztuk herbatników maślanych
  • 2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub innego (kwaskowatego)
 polewa
  • 100 g czekolady mlecznej połamanej na kawałki
  • 60 g śmietany (minimum 30% tłuszczu)
  • orzechy lakowe, włoskie lub płatki migdałów (do dekoracji)
ciasto

Galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, wylać do miseczki, poczekać aż całkowicie zastygnie.

Do suchego i czystego naczynia wsypać cukier, dodać nasiona wanilii, miksować 15s/ obr.10.

Dodać twaróg, masło i śmietanę, zmiksować przy pomocy kopystki 45s/ obr. 7.

1/2 powstałej masy przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Do pozostałej w naczyniu miksującym masy dodać kakao, wymieszać 10s/ obr.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia miksującego, wymieszać ponownie 10s/ obr.5.

Na dużej desce kuchennej rozłożyć arkusz folii aluminiowej lub folii spożywczej.

Układać na nim ściśle, trzy rzędy po sześć herbatników lekko posmarowanych dżemem. W każdym rzędzie ciastka powinny stykać się krótszymi bokami.

Ciemną masą posmarować rozłożone herbatniki.

Ułożyć kolejną warstwę herbatników i posmarować je jasną masą serową.

Następnie wyłożyć wzdłuż środkowego rzędu cienki pasek z posiekanej galaretki owocowej.

Pomagając sobie folią podnieść boczne rzędy herbatników, tworząc domek. Delikatnie docisnąć, owinąć folią, odstawić do lodówki na około 12 godzin.

Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

polewa

Do suchego i czystego naczynia włożyć mleczną czekoladę, rozdrobnić 10s/ obr.8. Czekoladę zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.

Dodać śmietanę, podgrzewać 3 min./70 stopni C/obr. 2.

 Powstałą polewę przełożyć do innego naczynia, odczekać chwilę aż zacznie gęstnieć.

Posmarować ciasto równomiernie z każdej strony, posypać np. posiekanymi orzechami. 

Na wierzchołku chatki można ułożyć połówki orzechów lub innych bakalii. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...