wtorek, 12 lutego 2019

SAŁATKA z selerem, kurczakiem i gruszką

Przepis z archiwalnego numeru gazetki PRZYŚLIJ PRZEPIS.

Porcja dla dwóch osob.
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pojedyńcza pierś z kurczaka
  • 2 twarde, kwaśne jabłka (najlepiej szara reneta)
  • 1 twarda gruszka
  • 2 łyżki majonezu
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Filet z kurczaka umyć, osuszyć, ugotować w lekko osolonej wodzie lub usmażyć na patelni do grillowania.
Mięso osuszyć, ostudzić, pokroić w drobną kostkę.

Łodygi selera pokroić w drobną kostkę. Jabłka i gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.

Selera, owoce i kurczaka doprawić solą i pieprzem. Dodać majonez, wymieszać.

Sałatkę podawać posypaną natką pietruszki.

Rady:

  • Pokrojone jabłka i gruszki dobrze jest skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
  • Połowę majonezu można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...