Przepis z archiwalnego numeru gazetki PRZYŚLIJ PRZEPIS.
Porcja dla dwóch osob.
Sałatkę podawać posypaną natką pietruszki.
Rady:
Porcja dla dwóch osob.
- 2 łodygi selera naciowego
- pojedyńcza pierś z kurczaka
- 2 twarde, kwaśne jabłka (najlepiej szara reneta)
- 1 twarda gruszka
- 2 łyżki majonezu
- sól do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz
Filet z kurczaka umyć, osuszyć, ugotować w lekko osolonej wodzie lub usmażyć na patelni do grillowania.
Mięso osuszyć, ostudzić, pokroić w drobną kostkę.
Łodygi selera pokroić w drobną kostkę. Jabłka i gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Selera, owoce i kurczaka doprawić solą i pieprzem. Dodać majonez, wymieszać.
Rady:
- Pokrojone jabłka i gruszki dobrze jest skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
- Połowę majonezu można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz