wtorek, 12 lutego 2019

KLUSKI ŚLĄSKIE

Kluski śląskie robię dość często. Do ich zrobienia wystarczą ugotowane ziemniaki (u mnie najczęściej pozostałość z poprzedniego dnia) i mąka ziemniaczana. Robi się je bardzo szybko. Pasują praktycznie do każdego rodzaju mięsa. Polane tylko świeżym tłuszczem smakują też wyśmienicie.
  • ugotowane ziemniaki (pojemnik o pojemności około 1 litra)
  • mąka ziemniaczana
  • sól
  • woda
Ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia lub przecisnąć przez wyciskarkę do ziemniaków. Podzielić na 4 części. Do ziemniaków dodać 1/4 części mąki ziemniaczanej i odrobinę wody. Wyrobić masę ziemniaczaną. Palcami maczanymi w wodzie formować kulki z dziurką w środku. Wrzucić na gotującą wodę (lekko osoloną), gotować około 7 minut od wypłynięcia na wierzch.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...