Kluski śląskie robię dość często. Do ich zrobienia wystarczą ugotowane ziemniaki (u mnie najczęściej pozostałość z poprzedniego dnia) i mąka ziemniaczana. Robi się je bardzo szybko. Pasują praktycznie do każdego rodzaju mięsa. Polane tylko świeżym tłuszczem smakują też wyśmienicie.
- ugotowane ziemniaki (pojemnik o pojemności około 1 litra)
- mąka ziemniaczana
- sól
- woda
Ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia lub przecisnąć przez wyciskarkę do ziemniaków. Podzielić na 4 części. Do ziemniaków dodać 1/4 części mąki ziemniaczanej i odrobinę wody. Wyrobić masę ziemniaczaną. Palcami maczanymi w wodzie formować kulki z dziurką w środku. Wrzucić na gotującą wodę (lekko osoloną), gotować około 7 minut od wypłynięcia na wierzch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz