Przepis na Thermomix.
- 500 g pieczonej dyni
- 200 g papryki (czerwonej lub żółtej)
- 100 g cebuli
- 3 pomidory (sparzyć i zdjąć skórkę)
- 3 łyżki miodu
- 2 kostki bulionu
- 2-3 łyżeczki Vegety
- 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki pieprzu białego
- 1 łyżeczka masła
- woda
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu winnego
- ewentualnie łyżka siekanego kopru
Warzywa zmiksować 15-20 s/obr. poz. 4-5. Dodać masło i dusić 5 minut / temp. 100 stopni/obr. poz. 2.
Dodać wodę (uzupełnić do 2 litrów) oraz resztę składników (na koniec posiekany koperek). 15-20 minut/ temp. 100 stopni Celsjusza/obr. poz. 2.
Zupę ponownie zmiksować.
Przed podaniem zupę posypać uprażonymi pestkami dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz