poniedziałek, 11 marca 2019

BABECZKI jogurtowe z jagodami

Porcja na 12 babeczek.

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 200 g jagód
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
W misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej i jogurt, jeszcze chwilę ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito bezpośrednio do miski. Wsypać jagody, całość delikatnie wymieszać łyżką. Silikonowe foremki do babeczek napełnić do 2/3 wysokości. Babeczki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 20-30 minut. 

Swoje babeczki posypałam przed pieczeniem kruszonką. 
  • 100 g maki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
Do miski wsypać mąkę i cukier, wlać roztopione i gorące masło, zagnieść wszystko razem. Pokruszyć na ciasto.

Nadmiar kruszonki mrożę w pojemnikach Tupperware.

Do wypieku dzisiejszych babeczek, użyłam takiej właśnie mrożonej kruszonki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...