Porcja na 12 babeczek.
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 200 g jagód
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
W misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej i jogurt, jeszcze chwilę ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito bezpośrednio do miski. Wsypać jagody, całość delikatnie wymieszać łyżką. Silikonowe foremki do babeczek napełnić do 2/3 wysokości. Babeczki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 20-30 minut.
Swoje babeczki posypałam przed pieczeniem kruszonką.
- 100 g maki
- 50 g cukru
- 50 g masła
Do miski wsypać mąkę i cukier, wlać roztopione i gorące masło, zagnieść wszystko razem. Pokruszyć na ciasto.
Nadmiar kruszonki mrożę w pojemnikach Tupperware.
Do wypieku dzisiejszych babeczek, użyłam takiej właśnie mrożonej kruszonki.
Do wypieku dzisiejszych babeczek, użyłam takiej właśnie mrożonej kruszonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz