poniedziałek, 11 marca 2019

Barszcz szczawiowy

  • kość schabowa
  • 1 marchewka
  • 2 litry wody
  • 2 duże garście szczawiu
  • łyżka masła
  • około 250 ml śmietany 
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • przyprawy: sól, pieprz, kucharek

Kość schabową wkładamy do średniej wielkości garnka, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny, chwilę gotujemy. Dodajemy obraną marchew (nie kroimy). Gotujemy, aż mięso na kości będzie miękkie (ok. 40 minut). Szczaw przebieramy, myjemy, osuszamy, a następnie kroimy drobno. Tak przygotowany szczaw dusimy na łyżce masła, dodajemy do wywaru. Barszcz doprawiamy kucharkiem, solą i pieprzem. Całość gotujemy przez 10 minut. Do  mix maxa (słoiczka) wkładamy śmietanę. Całość dokładnie mieszany, dodajemy do zupy, doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z palnika. Po 10 minutach do barszczu dodajemy ugotowane na twardo jajka (ja lubię pokrojone, tak byle jak).  Smacznego ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...