wtorek, 19 marca 2019

CIASTO jogurtowe

  • 80 g oleju słonecznikowego, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia blachy
  • 1 cytryna (mała)
  • 150 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g jogurtu naturalnego, 10% tłuszczu
  • 1 szczypta soli
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 30 g cukru pudru, do posypania

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Formę babki natłuścić i odstawić.

Jajka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać mąkę, jogurt, olej, sól oraz otartą skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy, piec 30- 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Pozostawić do ostygnięcia w formie na około 10 minut, wyłożyć na talerz i pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  • Formy silikonowej nie trzeba natłuszczać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...