- 80 g oleju słonecznikowego, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia blachy
- 1 cytryna (mała)
- 150 g cukru pudru
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 120 g jogurtu naturalnego, 10% tłuszczu
- 1 szczypta soli
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 30 g cukru pudru, do posypania
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Formę babki natłuścić i odstawić.
Jajka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać mąkę, jogurt, olej, sól oraz otartą skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy, piec 30- 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Pozostawić do ostygnięcia w formie na około 10 minut, wyłożyć na talerz i pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
- Formy silikonowej nie trzeba natłuszczać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz