wtorek, 19 marca 2019

Sałatka z kaparami

  • kilka pomidorków koktajlowych
  • ogórek
  • cebula czerwona lub szalotka
  • kawałek papryki w dowolnym kolorze
  • dowolna sałata (u mnie strzępiasta)
  • kilka oliwek zielonych lub czarnych
  • plasterek sera sałatkowo-kanapkowego
  • kilka kaparów
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny lub ocet balsamiczny
  • dowolne świeże zioła (tymianek, oregano, bazylia)
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
Pomidory przekroić na pół. Ogórki obrać (niekoniecznie), pokroić w plasterki.  Paprykę pokroić na mniejsze kawałki, cebulę w krążki, sałatę porwać na mniejsze kawałki. Składniki sałatki ułożyć w misce lub na talerzu, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu sałatki ułożyć kapary, oliwki i kawałeczki sera. Sałatkę skropić sokiem z cytryny (octem balsamicznym) i oliwą z oliwek. Posypać dowolnym świeżymi ziołami (u mnie bazylia).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...