Ciasto w piekarniku pięknie wyrosło...tak z górka. Górkę postanowiłam zatem ściąć nożem. Jak ścięłam, to zaczęłam się zastanawiać, czy przypadkiem czekoladowa polewa nie wsiąknie zbyt mocna w ścięte miejsce. Miejsce ścięcia posypałam więc posiekanymi orzechami.
W rezultacie wyszło super ciasto kakaowe z polewą czekoladową i posypką z orzechów.
na ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 2,5 MT mleka
- 125 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 2 łyżki prawdziwego kakao
- 2 łyżki powideł (u mnie dżem z czarnej porzeczki)
- 1 płaska łyżka sody
Zemleć cukier 10 s/ obr. 9.
Dodać jajka, masło i ucierać 2 min/ obr. 3.
Następnie dodać powidła i mleko. Ucierać 30 s/ obr. 3.
Wsypać mąkę, kakao oraz sodę. Mieszać 3 minuty/ obr. 4.
Ciasto przelać na blachę (u mnie średniej wielkości tortownica) wyłożoną pergaminem i wysmarowaną masłem. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
polewa (przepis z KULINARNEGO ABC – ganasz czekoladowy str. 69)
- 100 g gorzkiej czekolady (u mnie Wedel)
- 50 g czekolady mlecznej ( u mnie Wedel)
- 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10 s/ obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać śmietanę, wymieszać 2 min /50 stopni C/ obr. 3. Odstawić do ostygnięcia.
Po ostudzeniu założyć motylek i ubijać 1–2 minuty/ obr. 3.
Przestudzoną polewę wyłożyć na ciasto.
Wierzch ciasta można posypać posiekanymi orzechami lub migdałami.
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń