Przepis na Thermomix
Przepis pochodzi z książki PIEROGI I PIELMIENI Oksany Putan (przerobiony przeze mnie na Tm).
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka zimnej przegotowanej wody
- 1 czubata łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
Rozpuścić sól w wodzie.
Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać osoloną wodę, olej, wyrobić 1 min/ kłos (wyrabianie ciasta).
Ciasto wyłożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę, lekko zagnieść aby ciasto się połączyło w jedną bryłę.
Ciasto przykryć miską, odstawić na około 20 minut. Następnie ciasto podzielić na mniejsze części.
Stolnicę oprószyć mąką, ułożyć na niej
jedną część ciasta, cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki.
Nakładać porcje farszu i zlepiać brzegi.
Gotować w osolonym wrzątku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz