poniedziałek, 11 marca 2019

Ekspresowy DESER

Deser powstał z produktów, które miałam akurat w lodówce.



jedna warstwa
  • serek homogenizowany naturalny lub mascarpone
  • cukier puder (nie przesładzać)
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Kiedy kogel mogel nabierze jaśniejszej barwy, dodać do niego ciągle miksując serek homogenizowany lub mascarpone. 

druga warstwa
  • dowolne owoce (maliny, truskawki, poziomki, borówki)
  • cukier
Owoce zmiksować z cukrem np. w rozdrabniaczu. Tę warstwę robię słodszą.

trzecia warstwa
  • śmietana kremówka
  • cukier puder
W kuchciku ubić śmietanę z cukrem pudrem. Tę warstwę robię mniej słodką.

czwarta warstwa
  • dowolne owoce
  • listki mięty
Na wierzchu ułożyć dowolne owoce. Udekorować listkami mięty. Nie miałam świeżej mięty :-(, a mrożona niestety się nie nadaje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...