Pyszna.
- 500 g fasoli Jaś
- 350 g kiełbasy wiejskiej
- 150 g boczku wędzonego
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka cząbra
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, cukier i pieprz (do smaku)
- papryka ostra (do smaku)
- natka pietruszki
- świeże zioła
Fasolę namoczyć na około 12 godzin. Po tym czasie odlać wodę w której moczyła się fasola i zalać świeżą. Wsypać po pół łyżeczki cząbru i majeranku, gotować fasolę na małym ogniu. Boczek pokroić w kostkę lub słupki, kiełbasę w plasterki. Czosnek obrać i posiekać. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Do gotującej się fasoli dodać kilka słupków boczku i czosnek. Na patelni wytopić tłuszcz z reszty boczku. Usmażyć na nim cebulę i kiełbasę. Dodać wszystko do gotującej się fasoli, kiedy będzie już prawie miękka. Dodać pomidory i zioła, gotować do miękkości fasoli. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i cukrem, zagęścić przecierem pomidorowym, zagotować. Fasolę podawać ze świeżym pieczywem.
|
Fasolę po bretońsku można zagęścić zasmażką przygotowaną z mąki i smalcu. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz