poniedziałek, 25 marca 2019

Fasolka po bretońsku

Pyszna.
  • 500 g fasoli Jaś
  • 350 g kiełbasy wiejskiej
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka cząbra
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, cukier i pieprz (do smaku)
  • papryka ostra (do smaku)
  • natka pietruszki
  • świeże zioła
Fasolę namoczyć na około 12 godzin. Po tym czasie odlać wodę w której moczyła się fasola i zalać świeżą. Wsypać po pół łyżeczki cząbru i majeranku, gotować fasolę na małym ogniu. Boczek pokroić w kostkę lub słupki, kiełbasę w plasterki. Czosnek obrać i posiekać. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Do gotującej się fasoli dodać kilka słupków boczku i czosnek. Na patelni wytopić tłuszcz z reszty boczku. Usmażyć na nim cebulę i kiełbasę. Dodać wszystko do gotującej się fasoli, kiedy będzie już prawie miękka. Dodać pomidory i zioła, gotować do miękkości fasoli. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i cukrem, zagęścić przecierem pomidorowym, zagotować. Fasolę podawać ze świeżym pieczywem.
  • Można posypać natką lub garścią świeżych ziół (cząber, majeranek).
  • Smak potrawy zależy od jakości boczku i kiełbasy.
Fasolę po bretońsku można zagęścić zasmażką przygotowaną z mąki i smalcu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...