Przepis z książki NAJLEPSZE PRZEPISY UŻYTKOWNIKÓW PRZEPISOWNI.
Porcja dla dwóch osób.
- 200 g pierś z kurczaka, bez skóry, pokrojonej na kawałki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czosnku, granulowanego lub jeden ząbek świeżego
- 1 kromka białego chleba (bez skórki)
- 60 g serka kremowego (u mnie pół kostki twarogu półtłustego)
- 60 g mleka
- 1 jajko, roztrzepane w 50 g wody
- 100 g bułki tartej
- olej do smażenia (niekoniecznie)
- Do naczynia miksującego włożyć kawałki kurczaka, sól i czosnek, wymieszać 5 s/obr. 7.
- Dodać chleb pokrojony na kawałki, serek i mleko, wymieszać 10 s/obr. 7.
- Wyjąć masę z naczynia miksującego, formować małe kulki (wielkości orzecha włoskiego), delikatnie spłaszczać formując nuggetsy.
- Każdego nuggetsa panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
- W głębokiej patelni rozgrzać olej, smażyć nuggetsy na średnio rozgrzanym, głębokim tłuszczu, aż staną się złocistobrązowe. Odsączyć na papierowym ręczniku.
Swoje nuggetsy ułożyłam w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekłam około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz