niedziela, 10 marca 2019

Sałata lodowa

  • sałata lodowa
  • kilka rzodkiewek
  • szczypiorek
  • kawałek świeżego ogórka (ze skórką)
  • sól, cukier, sok z cytryny (do smaku)
  • oliwa z oliwek
Szczypiorek drobno posiekać. Liście sałaty lodowej porwać na mniejsze kawałki, umieścić w misce razem ze szczypiorkiem. 

Sałatę posypać szczyptą soli, cukru i polać niewielką ilością soku z cytryny. Lekko wygnieść dłońmi, odstawić na 2-3 minuty.

Do sałaty dodać oliwę z oliwek, pokrojonego w drobne plasterki ogórka i rzodkiewkę. Całość wymieszać.

Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...