niedziela, 3 marca 2019

Bułki maślane

PRZEPIS NA THERMOMIX

Pyszne bułki maślane z "Kulinarnego ABC".
                               

  • 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM lub opakowanie cukru wanilinowego 
  • 100 g cukru pudru                               
  • 50 g świeżych drożdży pokruszonych
  • 250 g mleka
  • 2 żółtka
  • 60-80 g masła miękkiego pokrojonego na kawałki
  • 500 g mąki pszennej plus dodatkowa porcja
  • 1 jajko do posmarowania bułek

  • Do naczynia miksującego włożyć cukier, cukier waniliowy,drożdże i mleko, wymieszać 2 min. 30 s/ 50 stopni C/obr.4.  

    Dodać żółtka ,masło i mąkę,wyrobić 1 min. 30 s./Dough mode  

    Ciasto przełożyć do miski wysypanej mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 min. Blache wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić.

    Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką powierzchnię i rozwałkować na grubość 1,5cm . Foremką o średnicy 8 cm wycinać z niego krążki, uformować bułeczki, ułożyć je na przygotowanej blaszce. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, odstawić ponownie do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 C.

     Piec 20 -25 min. Podawać po ostudzeniu. SMACZNEGO !!   


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Zupa kalafiorowa

      udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...