piątek, 29 marca 2019

MAKARON ze szparagami i piersią

  • kilka zielonych szparagów
  • pół piersi kurczaka (drobno pokrojonej)
  • pół opakowania makaronu
  • 4 łyżki oleju
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałeczek czuszki
  • sól do smaku
  • pieprz (do smaku)
  • czubata łyżka masła
  • świeże zioła do posypania (posiekana natka pietruszki lub listki tymianku)

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, delikatnie zeszklić.

Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, wyrzucić. Pozostałą część połamać na mniejsze kawałki (odkładając główki szparagów).

Łodygi szparagów dorzucić na patelnię, dodać pierś, dusić na wolnym ogniu (w miarę potrzeby podlewać wodą).

Kiedy łodygi będą miękkie, dodać główki szparagów, kawałeczek pokrojonej czuszki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, masło, sól i ewentualnie pieprz. Całość dusić na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodać ugotowany makaron. Dusić jeszcze chwilę mieszając.

Danie podawać posypane posiekaną natką lub listkami tymianku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...