- kapusta (najlepsza spiczasta, dostępna teraz w LIDLU
- sól
- pieprz
- cukier
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- posiekany koperek świeży lub mrożony
Kapustę szatkujemy cienko, dodajemy sól (nie przesolić), cukier i sok z cytryny, ugniatamy mocno dłońmi i pozostawiamy w misce na około 10 minut. Przygotowaną surówkę próbujemy, ewentualnie "dosmaczając" solą, cukrem lub sokiem z cytryny. Dodajemy biały pieprz, koperek i oliwę, mieszamy łyżką. Smacznego:-)
Jeśli zrobiliśmy za dużo surówki, możemy ją przechować do następnego dnia. Wystarczy odcisnąć ją z nadmiaru soku, przełożyć do szczelnie zamykanego naczynia i wstawić do lodówki.
Surówkę można przygotować ze zwykłej kapusty, tylko trzeba przedłużyć czas "odpoczynku" po dodaniu soli, cukru i soku z cytryny.
Jeśli zrobiliśmy za dużo surówki, możemy ją przechować do następnego dnia. Wystarczy odcisnąć ją z nadmiaru soku, przełożyć do szczelnie zamykanego naczynia i wstawić do lodówki.
Surówkę można przygotować ze zwykłej kapusty, tylko trzeba przedłużyć czas "odpoczynku" po dodaniu soli, cukru i soku z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz