piątek, 29 marca 2019

Surówka obiadowa z młodej kapusty i koperku

  • kapusta (najlepsza spiczasta, dostępna teraz w LIDLU
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • posiekany koperek świeży lub mrożony 
Kapustę szatkujemy cienko, dodajemy sól (nie przesolić), cukier i sok z cytryny, ugniatamy mocno dłońmi i pozostawiamy w misce na około 10 minut. Przygotowaną surówkę próbujemy, ewentualnie "dosmaczając" solą, cukrem lub sokiem z cytryny. Dodajemy biały pieprz, koperek i oliwę, mieszamy łyżką. Smacznego:-)

Jeśli zrobiliśmy za dużo surówki, możemy ją przechować do następnego dnia. Wystarczy odcisnąć ją z nadmiaru soku, przełożyć do szczelnie zamykanego naczynia i wstawić do lodówki.

Surówkę można przygotować ze zwykłej kapusty, tylko trzeba przedłużyć czas "odpoczynku" po dodaniu soli, cukru i soku z cytryny.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...