środa, 20 marca 2019

MARCHEWKA z fasolką szparagową

  • kilka młodych marchewek
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • sól
  • łyżka masła
  • czubata łyżeczka kucharka
  • płaska łyżeczka mąki
  • cukier (do smaku)

Fasolkę przebrać, odciąć końcówki, ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, a następnie pociąć na kawałeczki (około 1 cm). Marchewkę obrać, umyć, pokroić w dowolny sposób (talarki, kostka lub słupki). W niewielkiej ilości ugotować marchewkę, w międzyczasie dodając masło, cukier i kucharka. Kiedy marchew będzie miękka, dodać rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody mąkę, dokładnie wymieszać. Do garnka włożyć fasolkę szparagową, wymieszać, zagotować. Podawać jako dodatek do ziemniaków i mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...