- kilka małych ziemniaków
- 4 łyżki oleju (u mnie Kujawski)
- kilkanaście igiełek świeżego rozmarynu
- płaska łyżeczka słodkiej papryki (mielonej)
- szczypta pieprzu cayenne
- sól morska (do smaku)
Ziemniaki obrać, umyć, przekroić wzdłuż na cztery części. W naczyniu do zapiekania (u mnie ultra plus - Tupperware) wymieszać ziemniaki z olejem, przyprawami (słodka papryka, pieprz cayenne, sól) i rozmarynem, odstawić na około 10 minut. Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem około 40 minut.
- Kiedy ziemniaki będą miękkie, można odkryć pokrywę i chwilę podpiec bez.
- Ziemniaki podawać posypane świeżymi igiełkami (pociętymi) rozmarynu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz