środa, 20 marca 2019

Pieczone ziemniaki (z rozmarynem)

  • kilka małych ziemniaków
  • 4 łyżki oleju (u mnie Kujawski)
  • kilkanaście igiełek świeżego rozmarynu
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki (mielonej)
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól morska (do smaku)


Ziemniaki obrać, umyć, przekroić wzdłuż na cztery części. W naczyniu do zapiekania (u mnie ultra plus - Tupperware) wymieszać ziemniaki z olejem, przyprawami (słodka papryka, pieprz cayenne, sól) i rozmarynem, odstawić na około 10 minut. Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem około 40 minut. 
  • Kiedy ziemniaki będą miękkie, można odkryć pokrywę i chwilę podpiec bez.
  • Ziemniaki podawać posypane świeżymi igiełkami (pociętymi) rozmarynu.
rozmaryn


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...