- 2 kości ze schabu
- przyprawa uniwersalna
- sól, pieprz
- główka młodej kapusty (około 1 kg) pokrojonej na kawałki
- czubata łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- 400 ml wywaru z kości schabowych
- pęczek młodego koperku (posiekanego)
- 2 łyżki octu
- czubata łyżka domowego smalcu ze skwarkami (najlepiej świeżo wytopionego)
- 20 g mąki pszennej
Kości schabowe namoczyć, ugotować w niewielkiej ilości wody (z przyprawą uniwersalną, solą i pieprzem). Z kości usunąć kawałki mięsa, pokroić na mniejsze kawałki.
Do naczynia miksującego włożyć połowę przygotowanej kapusty (około 500 g), rozdrobnić 15-20 s/obr. 4.
Rozdrobnioną kapustę przełożyć do innego naczynia. Do naczynia miksującego włożyć drugą część przygotowanej kapusty (około 500 g), rozdrobnić 15-20 s/obr. 4.
Do naczynia miksującego dodać rozdrobnioną wcześniej część kapusty, przyprawę uniwersalną, wywar z kości schabowych, gotować około 20 min/100 stopni C// obr. 1.
Sprawdzić, czy kapusta jest odpowiednio miękka, w razie potrzeby wydłużając czas gotowania o kilka minut.
Dodać roztopiony smalec ze skwarkami, mąkę, ocet, koperek i obrane z kości kawałki mięsa. Gotować 3 min/100 stopni C// obr. 2.
Kapustę w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem lub octem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz