Sernik na zimno z KULINARNEGO ABC (troszeczkę zmodyfikowany przeze mnie).
Na zastygłą galaretkę z owocami wlać masę serową, a na niej ułożyć biszkopty (lekko wciskając). Wstawić do lodówki.
Sernik zrobiłam w Lilianie Tupperware.
|
- 2 opakowania dowolnej galaretki owocowej (u mnie żurawinowa) na wierzch
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej (do sera)
- gorąca woda
- 100 g cukru
- 60 g masła pokrojonego na kawałki
- 500 g twarogu pokrojonego na kawałki
- 1 opakowanie biszkoptów lub herbatników
- dowolne owoce (świeże lub z puszki)
Środek Liliany lekko przetrzeć oliwą.
Galaretki żurawinowe rozpuścić w 500 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia.
Po przestudzeniu galaretki wlać do Liliany, ułożyć dowolne owoce. Pojemnik zamknąć, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Galaretkę cytrynowa zalać 150 ml gorącej wody, wymieszać, ostawić do zastygnięcia.
Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 15s/obr. 10.
Dodać masło, rozpuścić 3 min./60 stopni C/obr.1, odstawić do wystygnięcia w naczyniu miksującym.
Dodać twaróg, wymieszać przy pomocy kopystki 1 min 30s/obr. 6. Mieszać 1 min30s/obr. 6 jednocześnie przez otwór w pokrywie wlewać ostudzoną, tężejącą galaretkę cytrynową. Po wlaniu galaretki założyć miarkę, aby zapobiec pryskaniu zawartości naczynia miksującego.
Na zastygłą galaretkę z owocami wlać masę serową, a na niej ułożyć biszkopty (lekko wciskając). Wstawić do lodówki.
Ciasto podawać po schłodzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz